Hvad lærer danske læger om forekomst og behandling af seksuel dysfunktion? Ellids Kristensen. 16. juli 2002.

Vist 131 gange.
Ellids Kristensen, leder af Sexologisk Klinik pÃ¥ Rigshospitalet skrev i Ugeskrift for Læger nr. 164 den 16. juli 2002 en artikel om, hvad de danske læger bør lære seksuel dysfunktion, – (eller mÃ¥ske rettere hvor lidt, de lærer).
Ellids Kristensen forklarede, at obligatorisk undervisning i sexologi stort set ikke finder sted i forbindelse med lægeuddannelsen, hverken her i landet eller andre steder.
Samtidig nævnte hun, at danske læger uden tvivl i lighed med den øvrige befolkning ved en del om kønsskifteoperationer, behandling af seksualkriminelle og andre sexologiske emner, der har mediernes bevågenhed, og at de fleste læger sandsynligvis har læst sexologiske fagbøger.
Hun mente derfor, at der blandt læger findes en bred, men blandet viden derom.

Herefter redegjorde hun om forskellige undervisningstilbud, som har fundet sted siden 1972, men hvoraf ingen fortsat eksisterer.
Ellids Kristensen bemærkede også, at der har været 17 læger med over seks måneders ansættelse på Sexologisk Klinik, siden den blev oprettet i 1986.

Videre beskrev Ellids Kristensen detaljeret et forslag fra 2000 til sexologisk uddannelse, som blev udarbejdet af et udvalg nedsat i 1997 af Nordisk Forening for Klinisk Sexologi.
Uddannelsesforslaget er ikke gennemført.

Afslutningsvis beskrev Ellids Kristensen, at der er brug for, at læger såvel som enkelte andre faggrupper har en basal viden om sexologi, der ikke kun er baseret på egne erfaringer og en professionel holdning til seksualitet, og at der på enhver hospitalsafdeling er brug for, at enkelte læger eller sygeplejersker har en større viden, så de kan påtage sig egentlige rådgivningsforløb med patienter.
Ellids Kristensen fandt, at der formentlig kun er brug for et begrænset antal specialister i klinisk sexologi, som der lokalt rundt om i landet kunne henvises patienter til.

Egentlige sexologiske afdelinger som Sexologisk Klinik Rigshospitalet burde der måske være i alt tre af i landet.

Tina Thranesen.

* * *
Indledningen af artiklen hos Ugeskrift for læger.