Karen Ellemans tale den 17. august 2017 til Copenhagen Pride Week 2017.

Vist 48 gange.

Karen Ellemans tale den 17. august 2017 til Copenhagen Pride Week 2017.

* * *
Tale til Copenhagen Pride Week 2017
Afholdt den 17. august 2017 i Statsministeriet

Tak for ordet.
Jeg vil også rigtig gerne byde velkommen til jer alle sammen her på denne festlige dag.
Regeringen vil jo – som statsministeren nævnte – komme med en plan, som jeg skal stå i spidsen for, og som jeg vil fortælle jer lidt mere om.
Men allerførst synes jeg, at vi skal hylde og mindes de kvinder og mænd, der gennem tiden har taget kampen for den frihed og de rettigheder, som vi nu nyder godt af. Kvinder og mænd, der blandt andet har banet vejen for, at vi som det første land i verden lod par af samme køn få papirer på deres kærlighed.

Ove og Ivan – som er her i dag – var nogen af de første til at indgå registreret partnerskab.
I har været med til at gå foran. Og mange tusinder har siden ladet sig vie og dermed insisteret på at leve åbent, frit og med værdighed som homoseksuelle par i Danmark.

Det er også ret sigende for den danske frihedskamp på LGBTI-området, at verdens måske ældste bøssebar – Centralhjørnet – i år fejrer 100 års jubilæum. Og det på trods af, at homoseksualitet først blev afkriminaliseret i 1933!
Og måske er det heller ikke helt tilfældigt, at det var en dansker, nemlig Lili Elbe, der var den første trans-kvinde til at få en kønsskifteoperation. Selvom det ikke var i Danmark, hun tog skridtet fuldt ud.

Der er stadig kampe, der skal kæmpes. Og der er stadig personer og organisationer, der går foran. Et eksempel er foreningen af unge muslimske homoseksuelle, Sabaah.
Sabaah kæmper for nydanske LGBTI-personers ret til at leve frit. De oplever mere diskrimination, social kontrol og har ringere trivsel end andre LGBTI-personer i Danmark.
Sabaah tilhører – ligesom mange af jer – rækken af frihedskæmpere, der har turdet stå frem og være et eksempel for andre. Også selvom det har været svært eller ligefrem farligt.
Det kræver vilje og ikke mindst mod. Det skal vi huske på og markere på en dag som i dag.

Vi ER kommet langt i Danmark i forhold til LGBTI-rettigheder.
Men der er stadig mange, som ikke er trygge ved at holde deres kæreste i hånden i det offentlige rum. Som ikke er trygge ved at fortælle kollegaer om deres seksuelle orientering eller kønsidentitet.
Danske undersøgelser viser, at LGBTI-personer generelt trives dårligere end den øvrige del af befolkningen.
De oplever diskrimination på grund af deres seksuelle orientering eller kønsidentitet.
Det vil vi gøre noget ved. Derfor kommer vi med en handlingsplan – tryghed, trivsel og lige muligheder for LGBTI-personer.

Vi vil sætte ind på seks punkter:

1. Regeringen ønsker at give støtte til nydanske LGBTI-personer. Det skal ske i form af rådgivning, oplysning og kampagner. Hver femte nydanske LGBTI-person har været udsat for voldstrusler fra familien. En tredjedel har overvejet selvmord. Og op mod en fjerdedel af nydanskere opfatter homoseksualitet som en sygdom. Det skal vi gøre noget ved.

2. Vi ønsker at skabe mere åbenhed omkring LGBTI-personer på arbejdsmarkedet. Der skal laves en undersøgelse af barriere på danske arbejdspladser. Der kan udarbejdes inspirationsmateriale, og vi skal have virksomheder og organisationer til at spille med.

3. Vi vil gå imod mobning og vold mod unge LGBTI-personer i uddannelsessystemet. Næsten 2 ud af 3 unge LGBTI-personer har oplevet negative kommentarer eller opførsel i skolen på grund af deres seksuelle orientering. Vi vil blandt andet se på de unges trivsel i uddannelsessystemet.

4. Vi ønsker at bekæmpe homofobi og transfobi i det offentlige rum. Vi vil blandt andet støtte initiativer, som skal bekæmpe homofobi inden for sportens verden og i foreningslivet.

5. Vi vil se på behovet for at lave indsatser relateret til vold i homoseksuelle parforhold.

6. Endelig vil vi gøre en helt særlig indsats for transkønnede. For ser vi på statistikker og tal, så er transpersoner særligt udfordrede på mange områder. Vi vil blandt andet lave et videnscenter som et vigtigt element i patientbehandlingen af transkønnede.

Handlingsplanen er ikke en gratis omgang. Vi skal investere både tid, kræfter og penge i at få den realiseret. Pengene vil regeringen finde i satspuljen. Det forventer jeg, at Folketingets politiske partier vil bakke op om.
Min personlige investering bliver at stå i spidsen for arbejdet. Og jeg er stolt af at få et koordinerende ansvar på LGBTI-området på tværs af regeringen.
Den personlige frihed er helt grundlæggende i det danske samfund. Vi skal hver især frit kunne leve vores liv, som vi vil – uanset køn, seksualitet eller kønsidentitet. Det bidrager vi til med den nye plan.

Vi skal skubbe p̴ udviklingen af LGBTI-personers lige muligheder og rettigheder Рb̴de i Danmark men ogs̴ internationalt.
Lad mig slutte af med at sige, at nu hvor jeg både er minister for fiskeri og ligestillingsminister med særligt ansvar for LGBTI, så forventer jeg, at jeg er en meget seriøs kandidat til næste års LAKS. (Løbet er kørt for i år.)

Fortsat rigtig god Pride uge – vi ses i paraden pÃ¥ lørdag!

* * *
Talen fra Karen Ellemann hos Ligestillingsministeriet/Udenrigsministeriet. [Talen findes ikke mere på Ligestillingsministeriet/Udenrigsministeriets hjemmeside. Den 6. maj 2018. Tina Thranesen.]