LGBT Danmark sendte den 12. januar 2011 en kritisk skrivelse til TV2 Østjylland af omtale af transkønnede i nyhedsudsendelse.

Vist 259 gange.

Den 12. januar 2011 sendte LGBT Danmark en kritisk skrivelse til TV2 Østjylland i anledning af, at de fredag den 7. januar 2011 bragte et indslag om et "Nyt magasin for homoseksuelle", hvor studieværten, Søren Ø. Jensen bl.a. næsten konsekvent omtalte Betina Hvejsel, der er MtK transseksuel, som “han”.

* * *
Herunder gengives den kritiske skrivelse.

LGBT Danmark
LGBT Danmark
Kritik af omtale af transkønnede i nyhedsudsendelse
12.01.2011

TV2 Østjyllands nyhedsudsendelse den 7. januar 2011 kl. 12:10 bragte et indslag om Proud! Magazine, et nyt magasin for homoseksuelle. Studieværten interviewer bladets redaktør og vælger at tage udgangspunkt i en af bladets artikler, som handler om en børnefamilie, hvor den ene af forældrene er transkønnet.

Redaktøren bliver sat til forsvare, hvorfor hun har valgt at præsentere noget, der er sÃ¥ marginalt, idet studieværten bruger ord som “freakshow” og konsekvent omtaler artiklens transkønnede kvinde som “ham”.

Den præmis, studieværten stiller op, er sÃ¥ledes, at homoseksualitet er noget, der er – eller potentielt kan være – omfattet af et normalitetsbegreb, mens transkønnethed er noget, der skiller sig ud og stÃ¥r i modsætning til det normale.

Dermed skriver studieværten sig ind i en meget lang tradition for at behandle transkønnede med afstandtagen og marginalisering og samtidig ikke anerkende den transkønnedes kønsidentitet. Og TV2 som medie kommer til at fremstå som eksponent for en sådan marginalisering, en unuanceret fremstilling af køn og en værdisætning eller prioritering, hvor transkønnede
sættes nederst i et hierarki.

LGBT DanmarkLandsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner – finder dette yderst beklageligt. Landsforeningen ønsker at fremme et inkluderende samfund, hvor diversiteten anerkendes og ikke bruges til at rangordne befolkningsgrupper.

Det er foreningens opfattelse, at nyhedsudsendelsens omtale at transkønnede ikke var fair og redelig, jf. dokumentet Journalistisk etik på TV2 . Er I enige heri?

Landsforeningen fik i 2009 gennemført en omfattende levevilkårsundersøgelse 1 som blandt andet viste,

  1. At der skønsmæssigt er lige så mange transkønnede i Danmark, som der er bøsser.
  2. At 2 ud af 3 transkønnede aldrig har talt med andre om deres kønsidentitet.
  3. At transkønnede, der er åbne omkring deres kønsidentitet, har betydelig højere risiko for at blive diskrimineret end andre.

Også på den baggrund finder vi nyhedsindslaget forfejlet.

Det er Landsforeningens ønske, at de danske medier, og herunder ikke mindst public service medierne, fungerer på en inkluderende basis og påtager sig et ansvar for ikke at marginalisere befolkningsgrupper. Vi vil derfor opfordre til, at TV2 som virksomhed laver en strategi for, hvordan LGBT-personer, altså lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner, fremstilles, både i forhold til sprogbrug og etik. Vi stiller os naturligvis til rådighed, hvis I har brug for sparring.

Med venlig hilsen
LGBT Danmark
Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner

Sebastian Svegaard
Transpolitisk talsperson

Note
  1. [Retur] Udført for LGBT Danmark af CASA baseret på over 15.000 besvarelser fra et reprasentativt udsnit af den danske befolkning udvalgt af Catinet.
    [URL virker ikke mere. Rapporten "Lige og ulige? – Homoseksuelle, biseksuelle og transkønnedes levevilkÃ¥r, Leyla Gransell og Henning Hansen, CASA . (Juni 2009)” hos Vidensbanken. Den 5. maj 2018. Tina Thranesen.]

* * *
Den kritiske skrivelse fra LGBT Danmark i pdf-format.