Region Syddanmarks høringsskrivelse af 28. juli 2017 til SST’s høringsudkast af 2. juni 2017.

Vist 54 gange.
Region Syddanmarks høringsskrivelse af 28. juli 2017 til Sundhedsstyrelsens udkast af 2. juni 2017 til “Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling” til Sundhedsstyrelsen.

Herunder gengives høringsskrivelsen.

Fra: Conny Orluff [mailto:co@rsyd.dk]
Sendt: 28. juli 2017 13:39
Til: SST EnhedEUB
Emne: Høringssvar vedr. Høring af vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling

Kære Christina

Region Syddanmark har haft ”Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling” i høring, og der er indkommet nedenstående 2 kommentarer fra Odense Universitetshospital:

  1. Fra H. C. Andersen Børnehospital:

    ”Al behandling af børn og unge under 18 år med kønsidentitetsforstyrrelser er centraliseret til Rigshospitalet. Behandlingen varetages dér i et samarbejde mellem Sexologisk klinik, Klinik for Vækst og Reproduktion samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center. Børn henvist til H. C. Andersen Børnehospital med en kønsidentitetsproblematik vil derfor blive viderehenvist til Rigshospitalet. Det er hér vigtigt at skelne mellem børn og unge med kønsidentitetsproblematik (transkønnede) samt børn og unge med såkaldte Disorders of sexual development (DSD), hvor sidstnævnte gruppe er patienter med medfødte sygdomme, der vil blive udredt og behandlet gennem den højt specialiserede funktion på H. C Andersen Børnehospital.”

  2. Fra Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D:

    ”Høringen lægger op til, at udredning og behandling kan bredes ud på et større antal klinikker – herunder privatklinikker; formentlig ud fra konstateringen af en øget tilgang af personer, som ønsker denne udredning og efterfølgende behandling. Høringen har grundigt taget stilling til kvaliteten og det faglige niveau. Høring findes med hensyn til dette fyldestgørende, og der er ingen kommentarer til denne del. En sådan struktur – hvor området går fra at være samlet på få klinikker til en udbredelse på et større udbud af klinikker – stiller store krav til sikring af kvalitet, sikkerhed og konsistens i udredning og behandling. Der er tale om behandlinger med stor effekt på helbredet; særligt hvis personen eksempelvis er ældre, har sygdomme eller risikofaktorer i forhold til livsstil (eksempelvis overvægt, åreforkalkning, rygning osv.). Behandlingerne kan potentielt øge morbiditet og mortalitet. Tilsynet med de nye klinikker tænkes naturligt at måtte påhvile Sundhedsstyrelsen. Umiddelbart kan der i høringen ikke læses hvorledes der er taget hensyn til dette og de heri liggende store ressource krav.”

(Region Syddanmark j. nr. 17/1304).

Venlig hilsen
Conny Orluff
Fuldmægtig / AC-sagsbehandler
Råds- og direktionssekretariatet

* * *
Høringsskrivelsen i pdf-format.