§ 20-spørgsmål S 89 den 10. oktober 2014 om retningslinjer på transområdet. Fra Stine Brix til sundhedsmin. Svar den 20. oktober 2014.

Vist 221 gange.
Stine Brix (EL) stillede den 10. oktober 2014 § 20-spørgsmÃ¥l S 88 – Samling: 2014-15 – om retningslinjer pÃ¥ transomrÃ¥det, til sundheds- og forebyggelsesminister, Nick Hækkerup (S), der svarede den 20. oktober 2014.

Spørgsmålet
Hvad er – efter at gynækologen Peter Bagger efter offentliggørelsen af Sundhedsstyrelsens nye retningslinje på transområdet har måttet indstille sit meget søgte behandlingsregi af transpersoner – ministerens holdning til, at dette kan have sundhedsskadelige konsekvenser grundet afbrudte behandlinger, samtidig med at det kan presse patienterne til at søge behandling på det illegale marked for hormoner og operationer?
Skriftlig begrundelse:
Der henvises bl.a. til artiklen »Gynækolog føler sig truet af sundhedsstyrelsen« i Politiken den 7. oktober 2014. samt udtalelser fra LGBT Danmark om denne problematik.

Svaret
Som nævnt i mit svar på spørgsmål S 88 er Sundhedsstyrelsens vejledning om udredning og behandling af transkønnede endnu ikke er trådt i kraft, og derfor gælder Sundhedsstyrelsens udmelding af 23. november 2012 om hormonbehandling til transkønnede fortsat, jf. Sundhedsstyrelsens pressemeddelelse herom den 8. oktober 2014.

Af pressemeddelsen fremgår endvidere, at Sundhedsstyrelsen har opfordret Region Hovedstaden til at sikre, at transkønnede i hormonbehandling kan få en hurtig vurdering og relevant behandling, efter at styrelsen er blevet bekendt med, at en speciallæge i regionen, der hidtil har varetaget hormonbehandling af et antal transkønnede, nu er ophørt med dette.

Med venlig hilsen
Nick Hækkerup

* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret hos Folketinget i pdf-format.