§ 20-spørgsmål S 87 den 10. oktober 2014 om LGBT Danmarks pjece: Transkønnede og adgang til bedst mulig behandling. Fra Stine Brix til sundhedsmin. Svar 20. oktober 2014.

Vist 198 gange.
Stine Brix (EL) stillede den 10. oktober 2014 § 20-spørgsmÃ¥l S 87 – Samling: 2014-15 – om pjecen Transkønnede og adgang til bedst mulig behandling, som LGBT Danmark offentliggjorde den 6. oktober 2014, til sundheds- og forebyggelsesminister, Nick Hækkerup (S), der svarede den 20. oktober 2014.

Spørgsmålet
Hvad er ministerens holdning til den pjece, som interesseorganisationen LGBT Danmark netop har udsendt på området for behandlingen af transkønnede, og som er udsendt på baggrund af de nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om behandlingen af transpersoner?
Skriftlig begrundelse:
Der henvises til pjecen »Informeret samtykke« på LGBT Danmarks hjemmeside.

Svaret
Den omhandlede pjece fra LGBT er stærkt kritisk over for de principper, der ligger til grund for behandlingen af transkønnede i det det offentlige sundhedsvæsen – konkret i forbindelse med en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen om udredning og behandling af transkønnede.
Vejledningen har været i høring, og styrelsen er ved at færdiggøre den til forventet udsendelse i november måned.

LGBT-pjece bygger helt overordnet på det synspunkt, at transpersoner bør have ret til kønsmodificerende behandling, herunder hormonbehandling og kirurgisk behandling, inkl. kønsskifte, alene på grundlag af personernes informerede samtykke, d.v.s. hvis de selv ønsker det. I sundhedsvæsenet kendes et sådant princip kun fra kosmetisk
behandling, som i øvrigt ikke er en opgave i det offentlige sundhedsvæsen.

Til forskel herfra bygger behandlingen i Danmark både før og efter Sundhedsstyrelsens nye vejledning på det princip, at transkønnethed er en tilstand, der skal udredes, inden der iværksættes kønsmodificerende behandling, som har store konsekvenser for den pågældende og ofte er irreversibel. Det mener jeg fortsat, er det rigtige udgangspunkt, og Sundhedsstyrelsens kommende vejledning beskriver, hvordan udredning og behandling af transkønnede ud fra en sundhedsfaglig vurdering bør tilrettelægges mest hensigtsmæssigt.

Med venlig hilsen
Nick Hækkerup

* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret hos Folketinget i pdf-format.