Spgsm. 538 af 2. september 2008 om behandling på sygehuse i andre EU-lande. Svar 7. oktober 2008.

Vist 143 gange.
Sundhedsudvalget stillede den 2. september 2008 spørgsmÃ¥l 538 – Alm. del 2007-08 (2. samling) – om ret til behandling pÃ¥ sygehuse i andre EU-lande til minister for sundhed og forebyggelse, Jakob Axel Nielsen, der svarede den 7. oktober 2008.

Spørgsmål
Ministeren bedes oplyse om, hvad Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har gjort for at oplyse de danske borgere om deres rettigheder til at modtage behandling på sygehuse i andre EU-lande.

Svar
Borgere henvender sig primært til regionernes patientkontorer, hvis de har spørgsmål om deres ret til sygehusbehandling, herunder i udlandet. Patientkontorerne har en lovmæssig pligt til at oplyse herom, og til at bistå patienter, som ikke kan tilbydes rettidig behandling og derfor måtte ønske behandling i et andet EU-land med at benytte denne mulighed.

Ministeriet har ved brev af 27. marts 2007 givet en grundig og generel information til alle regioner og Danske Regioner om EF-Domstolens retspraksis med hensyn til patienters ret til behandling i EU i anledning af en konkret sag. Regionerne fik i den konkrete sammenhæng oplyst, at de på baggrund af EF-dommene var forpligtede til at refundere udgifter til børns øreoperation (cochlear implant) i et andet medlemsland, som forældre havde afholdt, efter denne behandling var blevet anerkendt af Sundhedsstyrelsen men ikke tilbudt rettidigt her i landet, hvis forældrene havde søgt, men fået afslag på refusion af disse udgifter.

Ministeriet har desuden i andre konkrete sammenhænge oplyst om patienters ret til behandling i EU.

Med den almindelige prioritering af ventelistepatienter, det frie sygehusvalg, det udvidede frie sygehusvalg efter 1 måned og maksimale ventetider ved livstruende kræft- og hjertesygdomme har vi generelt givet danske patienter markant kortere ventetider, end der følger af EU-dommenes kriterium om rettidighed.

Der er derfor relativt få patienter, som har behov for at benytte sig af muligheden for behandling i et andet EU-land.

Regeringen fremsætter imidlertid i begyndelsen af oktober lovforslag om suspension af det udvidede frie sygehusvalg indtil 30. juni 2009. Det sker for at følge op på regeringens aftale med Danske Regioner om regionernes økonomi for 2009 om afvikling af den pukkel, der opstod i kølvandet på forårets konflikt på sundhedsområdet. Aftalen er at regionerne prioriterer de patienter, der er mest syge og har ventet længst.

Det kan imidlertid ikke helt udelukkes, at det her kan blive relevant for lidt flere patienter at søge behandling i et andet EU-land. Derfor vil regeringen i forbindelse med suspensionen iværksætte en målrettet informationsindsats om EF-retten i november måned.

* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret i pdf-format hos Folketinget.