Tværnordisk ligestillingskonference 4. oktober 2013 kl. 1030 – 1730.

Vist 52 gange.
Ministeriet for ligestilling og kirke og Nordisk ministerråd inviterede den 4. september 2013 til en tværnordisk ligestillingskonference.

Konferenceadresse:
Mogens Dahl Koncertsal,
Snorresgade 22, 2300 København S.
Tid:
4. oktober 2013 kl. 1030 – 1730.
Konferencebeskrivelse/-program:
Konferencen skal skabe debat og dialog om, hvor den fremtidige ligestillingspolitik er på vej hen.

Målet er at få en bred drøftelse af tendenser, trends, udfordringer og muligheder på tværs af Norden. Konferencen skal munde ud i en række input og inspiration til såvel det nationale som det nordiske samarbejde i regi af Nordisk Ministerråd.

Der sættes fokus på fire aktuelle temaer: Ligestilling og mangfoldighed; ligestilling globalt; kønsroller og sociale normer; mænd og drenge.

For at skabe et inspirerende grundlag for vores drøftelser vil der være oplæg fra bl.a.
• Christian Friis Bach, udviklingsminister (DK)
• Arni Hole, Likestillings- og inkluderingsdepartementet (NO)
• Lisa Anderson Tengnér, uddannelseskonsulent og forsker (SE)
• Kenneth Reinicke, mandeforsker (DK)

Eftermiddagens to temasessioner vil sætte de fire aktuelle temaer til diskussion. Debatten sparkes i gang af en række kvinder og mænd, som ser på fremtidens ligestilling fra vidt forskellige vinkler. Der vil blandt andet være oplæg fra den svenske journalist og forfatter Maria Sveland, den danske debattør og blogger Anne Sophia Hermansen samt den norske stortingspolitiker Arild Stokken-Grande.

Konferencen er gratis, men der er et begrænset antal pladser, og “først til mølle princippet” gælder. Sidste frist for tilmelding er 15. september 2013.

Program – tværnordisk ligestillingskonference 4. oktober 2013
Kl. 1030 – 1100: Registrering
Kl. 1100 – 1130: Velkommen og introduktion
– Introduktion
– Ã…bningstale v. Manu Sareen, minister for ligestilling og kirke: En nordisk vision for fremtidens ligestillingspolitik – udfordringer fremover?

Kl. 1130 – 1245: Oplæg
Indledningsvis sættes der bredt fokus på ligestillingspolitikken i Norden; hvor står vi i dag – og hvor vil vi hen!
РChristian Friis Bach, Udviklingsminister (DK): Ligestilling globalt Рhvad er p̴ spil?
– Arni Hole, Ekspeditionschef fra det norske Barne-, inkluderings og ligestillingsdepartement (NO): Hvorfor skal ligestilling samtænkes med mangfoldighed?
– Lisa Anderson Tengnér, ligestillingskonsulent (SE): Ligestilling, kønsroller og normer – er der tale om social kontrol?
– Kenneth Reinicke, mandeforsker (DK): Hvor er mænd og drenge i ligestillingspolitikken fremover?

Kl. 1245 – 1330: Frokost og networking
Kl. 1330 – 1600: Temasessioner 2×2
Deltagerne går ud i parallelle workshops, hvor der vil være 2 ekspertoplæg og efterfølgende debat. Der afrapporteres fra drøftelserne i plenum.

Temasession A:
Ligestilling og mangfoldighed:
Der lægges op til en diskussion af, hvad ligestillingsbegrebet kan rumme, og hvorvidt kønsligestilling bør være et særskilt og selvstændigt ressort eller indgå i en bredere mangfoldighedsdagsorden hvor kønsligestilling kombineres med andre diskriminationsområder – fx etnicitet, seksualitet osv.
– Susanne Nour Magnusson, Institut for Menneskerettigheder (DK): Fordele og ulemper ved at arbejde med et mangfoldighedsperspektiv.
– Kevät Nousiainen, Turku Universitet (FI): Fordele og ulemper ved fortsat at have kønsligestilling som et særskilt omrÃ¥de.

Ligestilling globalt – backlash og antifeminisme
Der lægges op til en drøftelse af den rolle, som de nordiske lande spiller i international sammenhæng. Der sættes fokus på, hvad udfordringerne er globalt, og hvilken rolle et samlet Norden kan spille fremadrettet. I denne temasession vil den tværnordiske debat om antifeminisme ligeledes blive berørt.

РRandi Iversen, forkvinde for Kvinder̴det (DK): Globale ligestillingspolitiske udfordringer.
– Maria Sveland, journalist, forfatter og debattør (SE): Hadet mod kvinder og den voksende antifeminisme.

Temasession B:
Ligestilling, kønsroller og sociale normer
Der lægges op til en drøftelse af kønsroller og sociale normer, herunder social kontrol som barrierer for ligestilling og den enkeltes udfoldelsesmuligheder. Der sættes fokus på, hvad det er for et fænomen, og hvordan man kan skabe lige muligheder for den enkelte, og hvilken rolle staten har på området?
– Anne Sophia Hermansen, blogger pÃ¥ Berlingske Tidende og debattør (DK): Kønsroller er ikke en statslig opgave.
– Oplægsholder annonceres senere:

Ligestilling, mænd og drenge
Der lægges op til debat om, hvad der udgør mænds særlige ligestillingsmæssige udfordringer ift. familie/arbejdsliv, barsel, uddannelse, sundhed etc. Hvordan får vi en fælles bevidsthed om, at ligestilling er for både mænd og kvinder og en win-win situation? Hvordan mænd kan involveres i ligestillingsarbejdet?
– Arild Stokken-Grande, politiker og leder af det tidligere mandepanel i Norge (NO): Mænds ligestillingspolitiske udfordringer.
– Niclas Järvklo, kønsforsker, medlem af regeringskommission om mænd og ligestilling (SE): Resultater fra den svenske udredning om mænd og ligestilling.

Kl. 1600 – 1630: Kaffe og kage
Kl. 1630 – 1730: Afrunding
– Afrapportering fra temasessioner
– Afrunding v. minister for ligestilling og kirke Manu Sareen

Powervotes:
I løbet af dagen bliver der være en række powervotes, som skal give input til en prioritering af de vigtigste temaer i en fremtidig ligestillingspolitik i Norden.

* * *
Programmet i pdf-format.

* * *
Artikel med video om konferencen: “Stor tilslutning til tværnordisk konference den 4. oktober 2013”.